KUCHNIA
Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka
Na szlaku można spędzić aktywnie czas korzystając z różnych atrakcji, takich jak: warsztaty kulinarne, warsztaty rękodzieła. Wędkowanie, jazda konna, przejażdżki bryczką, kuligi, rajdy rowerowe, pływanie łódką, spływy kajakowe, zabawy przy ognisku, biesiady to sposób na spędzenie czasu wolnego.Przemierzanie Szlaku Kulinarnego to ciekawa eskapada turystyczna połączona z degustacją nalewek własnego wyrobu. Wiśniowa nalewka dworska w Dworze Mościbrody, nalewka z cytryńca japońskiego w Zaścianku Polskim, czy seria nalewek Etiuda z Gorzelni w Krzesku. Nasze nalewki swoimi walorami smakowymi niewątpliwie zadowolą najbardziej wymagających koneserów. regionalnej. Jest to pierwszy na Mazowszu produkt turystyczny promujący walory Mazowsza z wykorzystaniem bogactwa regionalnej Kuchni, w szczególności potraw i produktów z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
Restauracja Dworskie Smaki
(woj. mazowieckie)+48 (25) 641 70 30 Rezerwacja pokoi
Rezerwacja stolików w Restauracji Dworskiej
recepcja@dwormoscibrody.pl
ZAJAZD EUROPA
08-106 Borki Wyrki, Siedlce, Poland606-436-673 Bożena Chaberska właściciel
504-435-010 Klaudia Chaberska menadżer
europasiedlce@gmail.com
ZAJAZD CHODOWIAK
Poniżej przedstawiamy 7 odcinków programu poświęconego kulinarnemu dziedzictwu i lokalnym tradycjom kulinarnym. Filmy powstały w ramach operacji pn. „Smaki Powiatu Siedleckiego, którego realizatorem było Stowarzyszenie Centrum Edukacyjne Powiatu Siedleckiego
Projekt „Smaki Powiatu Siedleckiego” zaowocował realizacją niezwykle ciekawych i malowniczych programów telewizyjnych, w których główną rolę odegrały lokalne tradycje kulinarne prezentowane przez gospodynie z kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu siedleckiego. Przy pomocy regionalnej telewizji TV Wschód powstało 7 odcinków programu poświęconego kulinarnemu dziedzictwu i lokalnym tradycjom kulinarnym, z których każdy eksponował inną tematykę ukazującą obyczaje kulinarne i tradycje ludowe: Smaki lata, Lokalne słodkości, Dania z drobiu, Regionalne wypieki, Dożynki wiejskie, Skarby jesieni, Regionalne potrawy na święta. Podczas realizacji programu gospodynie przygotowywały regionalne potrawy z wykorzystaniem naturalnych składników i chętnie dzieliły się przepisami oraz zwyczajami kulinarnymi przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, czyniąc przekaz niezwykle ciekawym. Tłem nagrań było otoczenie Domu Pracy Twórczej „Reymontówka” w Chlewiskach – partnera projektu. Niezwykłe walory historyczne, turystyczne i przyrodnicze tego miejsca – wiejski skansen i zabytkowy park – dodatkowo odzwierciedliły klimat i urok polskiej wsi promując lokalne dziedzictwo kulturowe. Nowatorskie połączenie różnych form przekazu podczas siedmioodcinkowej audycji filmowej pozwoliło w atrakcyjny sposób zaprezentować dziedzictwo kulinarne oraz przybliżyć jego walory wśród lokalnej społeczności. Poprzez emisję w paśmie koncesjonowanej telewizji regionalnej, a także rozpowszechnianie nagrań na portalach internetowych oraz w mediach społecznościowych, ze specjałami tradycyjnej kuchni regionalnej, sposobami przygotowania tradycyjnych potraw oraz ciekawostkami i zwyczajami prezentowanymi przez poszczególne KGW zapoznało się szerokie grono odbiorców w każdym wieku. Jest to pierwsze tego typu przedsięwzięcie promujące lokalną kulturę i spuściznę kulinarną zrealizowane na naszym terenie.
Autorzy filmów: Stowarzyszenie Centrum Edukacyjne Powiatu Siedleckiego
Realizacja: TV WSCHÓD